Kanonneerboot nr-2

dsc01061

Afbeelding 1 van 4

Tijdens de Belgische opstand was Van Speijk commandant van ’s lands kanonneerboot Nr. 2 met de taak alle schepen van en naar Antwerpen te controleren, sinds die stad zich vanaf begin oktober 1830 zich bij de opstand had aangesloten.
Van Speijk nam deel aan het bombardement van Antwerpen op 27 oktober, waarvoor hij werd onderscheiden met het ridderkruis der vierde klasse van de Militaire Willemsorde.

Op 5 februari 1831 kreeg Van Speijk de opdracht om naar Oosterweel te varen om scheepsladingen te controleren, zoals al vele malen eerder die winter. Maar toen zijn schip af dreef op de Schelde, door de harde noordwestenwind en een slecht houdend anker, naar de kant waar een woedende menigte van Antwerpse arbeiders op zijn schip sprongen en de vlag bemachtigden.
Hierop zou Van Speijk de historische woorden hebben gesproken: “…. en een infame Brabander worden? dan liever de lucht in, waaronder 28 van de 31 bemanningsleden, en Van Speijk zelf, en een onbekend aantal Antwerpenaars het leven lieten